Krivošija

Iz Wikipedije, besplatne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretraživanje
Krivošija
Wryneck autor Pepe Reigada.jpg
Znanstvena klasifikacija
srednjih činova
Domena:
Kraljevstvo:
Potkraljevstvo:
Nema ranga:
Nema ranga:
Vrsta:
Podtip:
Infratip:
Superklasa:
Klada:
Klada:
Klasa:
Podrazred:
Infraclass:
Klada:
Odred:
Obitelj:
Podporodica:
Vertisheykovye (Jynginae Swainson , 1831)
Rod:
Pogled:
Krivošija
Međunarodni znanstveni naziv
Jynx torquilla
( Linnaeus , 1758 )
Područje
slika

     Područje gniježđenja

     Zimovanje
Status očuvanja

Spinner [1] , ili obični trzaj [2] ( latinski Jynx torquilla ) je ptica iz obitelji djetlića . Mala ptica s dugim pokretnim vratom, po izgledu i ponašanju više nalikuje pticama prolaznicima nego tipičnim djetlićima , s kojima je ujedinjena prvenstveno karakteristična građa nogu - dva prsta okrenuta prema natrag i dva prema naprijed, te dugačak ljepljiv jezik, kao i let valovitog karaktera.

Ptica selica, zimi u Africi i južnoj Aziji. Glavna hrana su mravi i njihove lutke, kao i drugi mali insekti . Ne kopa svoja gnijezda, već zauzima napuštena udubljenja djetlića ili tjera iz njih ptice prolaznice koje su se već počele gnijezditi.

Ruski (kao i znanstveni latinski Jynx - doslovno "twist") naziv dobio je spinner zbog svog karakterističnog ponašanja, koje pokazuje u stresnim situacijama. Uzeta u ruke ili zatečena, ptica raširi rep, razbaruši perje, objesi krila i ovim pogledom juri na počinitelja, rotirajući vrat, oči i ispuštajući grgotanje i siktanje [3] [4] . Ako stavite ruku u šupljinu s okomitim vratom koji sjedi, onda ovakvo ponašanje stvara iluziju da je u njoj zmija , a ne ptica [5] .

Opis

Izgled

Ptica uzeta u ruke proteže se i okreće vrat, po čemu je i dobila ime

Lako prepoznatljiva ptica. Otprilike veličine svraka ili jastrebova : duljina tijela 17–20 cm, raspon krila 25–30 cm, težina 32–48 g [5] . Mužjak i ženka imaju sličnu zaštitnu boju perja, koja dobro skriva ptice na pozadini kore drveća. Vrh je šaren, sivkasto-smeđi s tamnim uzdužnim prugama, na leđima se gotovo spaja u jedno veliko mjesto. Trbuh je bjelkast s uzorkom poprečne pruge, poput malih pernatih predatora . Izrazita tamna pruga proteže se od kuta kljuna kroz oko i dalje uz vrat; druga slična pruga proteže se preko tjemena i stražnjeg dijela glave. Na grlu i prsima ima blagu žućkastu ili oker boju. Šarenica je tamnosmeđa, kljun i noge su tupi, smećkasto-rožnati. Mlade ptice slične su odraslim, ali imaju zamućeniji uzorak [5] [6] [7] .

Za razliku od djetlića, rep okretnog vrata je blago zaobljen i sastoji se samo od mekog repnog perja, zbog čega nije u mogućnosti poslužiti kao oslonac na okomitom deblu drveta. Stoga ptice dobivaju hranu sjedeći na granama ili s površine zemlje. Kljun je kraći i oštriji - ptice ne udaraju drva, ali poput djetlića povremeno dobivaju hranu ispod trule kore.

Dodijelite 4-7 podvrsta, izvrsne veličine, kao i nijanse i detalje uzorka perja [8] .

Glas

Jynx torquilla (33693877994) .jpg

Proljetna pjesma u svom tonu i ritmu ima mnogo zajedničkog s pjesmom zelenih , sijedih, pa čak i crnih djetlića [9] , a također je slična alarmantnim vapajima malih sokolova , ali tiši i mirniji [5] . To je niz od 12-18 monotonih razvučenih vapaja "ti-ti-ti-ti", ponavljanih brzinom do 4 puta u sekundi [7] . Mužjak vrišti, bira prikladnu šupljinu i poziva ženku u svoju blizinu. Ako se u roku od jednog ili dva dana ne čuje odgovor, mužjak odleti na drugo mjesto i počinje ispočetka. Čuvši mužjaka izdaleka, ženka mu se javlja sve dok se obje ptice ne sretnu [9] . Nakon uparivanja ptice obično ne pjevaju. Signal zabrinutosti je tiha „tech-tech-tech“ ili „pizza-pizza-pizza“ [5] . Kad je uznemiren u gnijezdu, vrtlog ispušta siktave zvukove, poput zmija , i poput njih može snažno rotirati vrat [4] .

Širenje

Područje

Zaštitna boja omogućuje ptici da se uklopi u pozadinu kore drveta

U Africi se gnijezdi u Alžiru i Tunisu u uskom pojasu uz obale Sredozemnog mora . U Euroaziji nastanjuje ogromno područje šumske zone od istočnog dijela Pirinejskog poluotoka i zapadne Francuske na istoku do bazena Kolime , južno od pacifičke obale, Sahalina , kurilskih i japanskih otoka, pa čak i južno od središnje regije Kine . U sjevernoj Europi trenutno ga praktički nema na Britanskim otocima , međutim gnijezdi se na gotovo cijelom teritoriju Skandinavije , isključujući planinska područja sjeverno od 67. paralele. U Rusiji se javlja sjeverno do granice sa šumom: u europskom dijelu do 65 ° sjeverno. sh., u Zapadnom Sibiru do 66 ° S. sh., u bazenima Khatanga i Lena do 68 ° sjeverno. sh., u dolini Kolime do 69. paralele [10] .

U južnoj Europi gnijezdi se južno do Mediterana od sjeveroistočne Španjolske istočno do sjeverne Grčke , kao i na otocima Mallorca , Ibiza , Korzika , Sardinija i Sicilija ; sporadično se javlja u južnom Portugalu . U regiji Volge - na jugu do oko 49 ° sjeverno NS. ( Volgogradska regija), u dolini Urala do 50 ° sjeverno. sh., u Kazahstanu na sjeveru u području 51. paralele, istočno do regije Semipalatinsk . U Mongoliji i Kini , južno do mongolskog Altaja , planina Khangai , provincije Heilongjiang i sjevernog dijela Korejskog poluotoka . Izolirano stanovništvo južno od glavnog lanca u Kašmiru i planinskim regijama središnje Kine - u provincijama Gansu , Qinghai i Sichuan [10] .

Do sredine 20. stoljeća mali se broj (do 200-400 parova) ugnijezdio u Velikoj Britaniji , međutim od 1973. godine na otoku je zabilježeno samo nekoliko viđenja ovih ptica [11] . Osim toga, posljednjih desetljeća populacija ptica značajno se smanjila u raznim europskim zemljama, osobito u skandinavskim zemljama, Njemačkoj , Danskoj i Švicarskoj [12] [13] [14] . Mogući razlozi za nagli pad broja zovu se promjena načina obrade oranica, klimatske promjene i smanjenje broja mjesta pogodnih za pravljenje gnijezda [15] [16] .

Migracije

Vrtnjak je jedina migratorna vrsta među pticama djetlićima koje žive u Europi. Samo su predstavnici podvrste mauretanica , koji žive u sjeverozapadnoj Africi, tipično sjedeći. Ptice koje se gnijezde na otocima Sredozemnog mora i u planinama Srednje Azije kreću se na kratku udaljenost (u potonjem slučaju, spuštaju se u obližnje planinske doline). Ostatak populacije su udaljeni migranti. Područja zimovanja europskih ptica nalaze se južno od Sahare u širokom pojasu od Senegala , Gambije i Sierra Leonea na zapadu do Etiopije na istoku, na jugu do Demokratske Republike Kongo i Kameruna . Isti teritorij koriste i stanovnici Zapadnog Sibira. Vrtljači iz središnjih regija Sibira i Dalekog istoka zimuju u Indiji i jugoistočnoj Aziji , kao i na južnim japanskim otocima. Mali dio dalekoistočnih ptica migrira u zapadne regije Aljaske .

Stanište

Tijekom razdoblja gniježđenja nastanjuje rijetke listopadne ili mješovite šume, bogate starim stablima vrsta jasike , lipe ili breze . Često se nastanjuje na šumskim proplancima, rubovima čistina, rubovima šuma , u šumskim nasadima i priobalnim šikarama. Ne boji se ljudi i često se gnijezdi u kultiviranim krajolicima - voćnjacima i parkovima. Najveći broj doseže na jugu šumske zone i u šumskoj stepi , gdje je uobičajen; u velikom dijelu ostatka teritorija je rijetkost [5] . Otvorena stepa , kao i neprekidna šuma, izbjegavaju. Javlja se i migracijom u otvorenijim krajolicima: obrađenim poljima, livadama, pješčanim dinama i šljunčanim plažama. Na zimovalištima su staništa raznovrsnija, ali u svakom slučaju bogata vrstama kukaca kojima se ptica hrani. Najveća se prednost daje bagremovoj savani .

Reprodukcija

Spinner blizu šupljine

Za razliku od nekih vrsta djetlića, koji zimi ne napuštaju područje gniježđenja, uvijanje svake godine stvara novi par. Ptice se vraćaju prilično kasno, kad su stabla već prekrivena mladim zelenilom - u drugoj polovici travnja ili prvoj polovici svibnja, ovisno o zemljopisnoj širini. Baš kao i njegovi rođaci, crvotočina se gnijezdi u šupljinama starih stabala, međutim, zbog slabog kljuna, sama šupljina gotovo se nikada ne šuplja, već zauzima gotovu. To može biti prirodna niša u deblu ili pokvarena grana drveta, stara šupljina djetlića, truli panj, a u nekim slučajevima i rupa u zidu stare šupe ili seoske kuće. Povremeno voljno zauzima umjetne kutije za gniježde i kućice za ptice, povremeno se nastanjuje u jazbinama vodenjaka i obalnih zvijeri na strmim obalama i padinama stepskih jarka. Događa se da u okrugu sva mjesta već zauzimaju drugi stanovnici, a zatim gramofon zauzima šupljinu koja joj se sviđa, izbacujući vlasnike iz njega. Među pticama koje su pogođene u takvim slučajevima su crvenkapice , sivi muholovci i druge male šumske ptice [5] . Zanimljivo je da sam brisač ponekad na sličan način pati od najezde većih ptica, poput velikog pjegavog djetlića ili sirijskog djetlića . Najčešće se šupljina nalazi na visini do 3 m od tla, ali može biti i mnogo veća - do 9 m [9] .

Umutite jaja

Mužjak traži mjesto za buduće gnijezdo. Pronašavši prikladnu šupljinu, glasno i dugo vrišti pozivajući ženku. Događa se da u blizini nema slobodne ženke, a zatim se nakon dan -dva mužjak preseli na drugo mjesto, ponavljajući sve iznova. Čuvši poziv, ženka izdaleka odgovara istim krikom, a obje se ptice postupno približavaju sve dok se ne sretnu i pare nekamo u gornjem dijelu krošnje stabla [9] . Ptice ne gube vrijeme na uređenje gnijezda: stijenke šupljine se ne šire i ne dodaje se dodatni materijal za gniježđenje. Ostaci starog gnijezda i ljuske jaja ispod stabla često svjedoče o bivšim vlasnicima. U početku se na dnu niše može nalaziti drvena prašina koja služi kao vrsta posteljine. Potomstvo se izleže jednom ili dva puta u sezoni, prve klapine u središnjoj Rusiji obično se nalaze krajem svibnja ili početkom lipnja. Broj jaja u kladu jako varira, ali najčešće od 7 do 10, u rijetkim slučajevima i do 14 komada. Kod ptica koje se prvi put gnijezde, kao i u nepovoljnim godinama, broj jaja u jatu ne smije prelaziti 5 komada. Jaja su blijedobijela, veličine 16–23 × 13–17 mm [5] . Kad se kvačica izgubi, ženka opet polaže, ali s manje jaja.

Ženka snese jedno jaje dnevno u intervalima, inkubacija obično počinje s pretposljednjim jajetom i nastavlja se 12-14 dana. Vodeću ulogu u inkubaciji ima ženka koju povremeno i nakratko zamijeni mužjak. Rođenje potomaka je asinhrono, zbog čega oba odrasla pilića, sposobna penjati se po stijenkama šupljine, i gola, sa zatvorenim slušnim kanalima, mogu biti istodobno u jednom gnijezdu [9] . U uskoj šupljini, pilići sjede u piramidi prema središtu s kljunovima, koji se otvaraju kad ih roditelji dotaknu [4] . Oba roditelja hrane piliće, naizmjence unoseći hranu u guši u obliku kuglica, koje se zatim vraćaju u kljunove pilića. U blizini šupljine vrtlog se ponaša oprezno, skrivajući se i spajajući se na pozadini kore drveća kad se približe grabežljivci. Krajem lipnja - početkom srpnja bučni pilići počinju izlaziti iz šupljine, a nakon nekoliko dana u dobi od 23-27 dana postaju na krilu. Nekoliko dana nakon toga leglo se raspada i raspršuje [5] .

Crvotočina svoju hranu dobiva na površini zemlje, uništavajući mravinjake

Prehrana

Tijekom sezone parenja crvotočina se hrani uglavnom malim mravima , uključujući busen , žutu zemljanu , crvenu šumu , kao i raznim vrstama iz rodova Lasius i Formica . Istodobno, crvotočina se uglavnom ne hrani odraslim osobama, već njihovim ličinkama i kukuljicama. Druge skupine insekata - lisne uši , gusjenice i kornjaši , kao i biljna hrana - bobice i voće, čine mnogo manji udio u prehrani. U potrazi za hranom, ptice često obraćaju pozornost na istaknute, svijetle predmete - mali metalni predmeti, komadići folije i plastika često se nalaze u trbuhu.

Klasifikacija

Zaokret nominativnih podvrsta
Podvrsta okretnog vrata J. t. himalajanu

Uobičajeni vrtnjak jedna je od dvije vrste afro-euroazijskog roda Jynx , koja je razvrstana u monotipsku potporodicu Jynginae [17] [18] . Osim Jynx torquilla , također uključuje i vrstu Jynx ruficollis , crvenokljunu zakretnicu uobičajenu u podsaharskoj Africi [19] .

Podvrste

Intraspecifična varijabilnost u vrtloženju očituje se u različitim nijansama opće boje i detaljima uzorka, dok se veličina ptica neznatno mijenja [20] . Na temelju toga različiti autori razlikuju od 4 do 7 podvrsta ove vrste. Prema Međunarodnoj uniji ornitologa , trenutno postoji 6 podvrsta [19] :

  • J. t. torquilla Linnaeus, 1758 - nominativna podvrsta koja nastanjuje veći dio Europe, s izuzetkom Mediterana , proširena prema istoku do Urala i Kavkaza ; zime u Africi i južnoj Aziji.
  • J. t. sarudnyi Loudon, 1912. - Zapadni Sibir od Uralskog grebena do Jeniseja ima svjetlije perje na trbuhu i manje pruga na njemu.
  • J. t. chinensis Hesse, 1911. - rasprostranjena u Sibiru istočno od Jeniseja, kao i u sjeveroistočnoj i središnjoj Kini , na Kurilskim otocima i Sahalinu [21] .
  • J. t. himalayana Vaurie, 1959. - sjeverozapadne Himalaje (od sjevernog Pakistana istočno do indijske države Himachal Pradesh ); zime u planinskim dolinama.
  • J. t. tschusii Kleinschmidt, 1907. - Južna Europa: Korzika , Sardinija , Italija i istočna obala Jadrana , moguće i Pirinejski poluotok i Grčka [21] ; zime u Africi.
  • J. t. mauretanica Rothschild, 1909. - planine Atlas na sjeverozapadu Afrike [21] .

Neki istraživači razlikuju crvenkasto vrtloženje od Japana kao zasebnu podvrstu J. t. japonica , koja ponekad uključuje i ptice sa otoka Sahalin [21] . Međutim, drugi autori smatraju J. t. japonica i J. t. sarudnyi samo manifestacijama kliničke varijabilnosti nominativne podvrste i J. t. chinensis , motivirajući svoj stav činjenicom da u oba slučaja postoje pojedinci koji su vrlo slični ili identični europskim [8] .

vidi također

Bilješke (uredi)

  1. Koblik E. A, Redkin Ya. A., Arkhipov V. Yu. Popis ptica Ruske Federacije. - M.: KMK, 2006.- Str. 136
  2. Boehme R.L. , Flint V.E. Petojezični rječnik imena životinja. Ptice. Latinski, ruski, engleski, njemački, francuski / ispod ukupno. izd. akad. V.E.Sokolova . - M .: Ruski jezik , RUSSO, 1994.- str. 198.- 2030 primjeraka. -ISBN 5-200-00643-0 .
  3. Richarz, Steinbach, 2001
  4. 1 2 3 Sauer, p. 146
  5. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Ryabitsev, str. 347-348
  6. Ivanov i sur., Str. 309-311
  7. 1 2 Mullarney, p. 228
  8. 1 2 Winkler, Christie, 2002
  9. 1 2 3 4 5 Malchevsky, Pukinsky, str. 213
  10. 1 2 Stepanyan, str. 304-305
  11. Wryneck (Jynx torquilla) . British Birds . ARKIVA. Pristupljeno 7. studenog 2009. Arhivirano 10. travnja 2012.
  12. Busche, S.344-351
  13. Østergaard, 2003
  14. Rittmann, str. 25-28
  15. ^ Von Blotzheim, KM Bauer, 1980
  16. Murielle Mermod. Direction of autumn migration of the Wryneck (Jynx torquilla) in Europe . Division of Conservation Biology, Zoological Institute, University of Berne. Дата обращения: 7 ноября 2009. Архивировано 10 апреля 2012 года.
  17. Иванчев, 2005 , с. 281.
  18. De Pietri VL, Manegold A., Costeur L., Mayr G. A new species of woodpecker (Aves; Picidae) from the early Miocene of Saulcet (Allier, France) (англ.) // Swiss Journal of Palaeontology. — 2011. — Vol. 130 . — P. 307—314 . — doi : 10.1007/s13358-011-0021-8 .
  19. 1 2 Gill F., Donsker D. (eds.). Woodpeckers . IOC World Bird List (version 9.1) . Дата обращения: 6 февраля 2019.
  20. Иванчев, 2005 , с. 284.
  21. 1 2 3 4 Иванчев, 2005 , с. 285.

Литература

  • Иванов А. И., Козлова Е. В., Портенко Л. А., Тугаринов А. Я. Часть II // Птицы СССР. — М.Л. : Издательство АН СССР, 1953. — С. 309—311.
  • Иванчев В. П. Вертишейка Jynx torquilla Linnaeus, 1758 // Птицы России и сопредельных регионов. Том 6. Совообразные, Козодоеобразные, Стрижеобразные, Ракшеобразные, Удодообразные, Дятлообразные / отв. ред.: С. Г. Приклонский, В. П. Иванчев, В. А. Зубакин . — М. : Товарищество научных изданий КМК, 2005. — С. 284—297. — 487 с. — ISBN 5-87317-198-X .
  • Зауэр Ф. Птицы — обитатели лугов, полей и лесов. — М. : Астрель, 2002. — 286 с. — ISBN 5-271-03191-8 .
  • Мальчевский А. С., Пукинский Ю. Б. Птицы Ленинградской области и сопредельных территорий. — Л. : Издательство Ленинградского университета, 1983.
  • Рябицев В. К. Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири: Справочник-определитель . — Екатеринбург: Изд-во Урал. ун-та, 2001. — С. 347 —348. — 608 с. — ISBN 5-7525-0825-8 .
  • Степанян Л. С. Конспект орнитологической фауны России и сопредельных территорий. — М. : Академкнига, 2003. — 808 с. — ISBN 5-94628-093-7 .
  • Busche G. Passage migration of Wrynecks (Jynx torquilla) at the German Bight (Helgoland and Schleswig-Holstein) in the period 1965 – 1998 (англ.) // Vogelwarte. — 2004. — Vol. 42 , no. 4 . — P. 344—351 .
  • Glutz von Blotzheim UN, Bauer KM Handbuch der Vögel Mitteleuropas : [ нем. ] . — Wiesbaden : Aula-Verlag, 1980.
  • Mullarney K., Svensson L., Zetterström D., Grant PJ Birds of Europe : [ англ. ] . — United States : Princeton University Press, 2000. — С. 228. — 400 с. — ISBN 978-0-691-05054-6 .
  • Østergaard E. The Wryneck Jynx torquilla in Denmark, with special reference to the breeding population at Borris Hede 1970-2001 (англ.) // DOFT. — 2004. — Vol. 97 , no. 4 . — P. 303—311 .
  • Richarz K., Steinbach G. Steinbachs Naturführer. Landvögel: Erkennen und bestimmen : [ нем. ] . — Ulmer (Eugen), 2001. — 191 с. — ISBN 3800142686 .
  • Rittmann H. Breeding success of Wryneck (Jynx torquilla) during the last 40 years in Sweden (англ.) // Ornis svecica. — 2003. — Vol. 13 , no. 1 . — P. 25—28 .
  • Winkler H., Christie D. Family Picidae (Woodpeckers) // Handbook of the birds of the world : [ англ. ] / del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J. (eds.). — Barcelona : Lynx Edicions, 2002. — ISBN 84-87334-37-7 .

Ссылки