Mirovni ugovor iz San Francisca

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mirovni ugovor iz San Francisca
Shigeru Yoshida potpisuje sporazum
Shigeru Yoshida potpisuje sporazum
Vrsta ugovora mirovni ugovor
datum potpisivanja 8. rujna 1951. godine
Mjesto potpisivanja SAD San Francisco
Stupanje na snagu 28. travnja 1952. godine
Zabave

Japansko carstvo


Argentina Australija Belgija Bolivija Brazil Ujedinjeno Kraljevstvo Venezuela Vijetnam Republika Haiti Gvatemala Honduras Grčka Dominikanska Republika Egipat Indonezija Iran Irak Kambodža Kanada Kolumbija Kostarika Kuba Laos Libanon Libija Luksemburg Meksiko Nizozemska Nikaragva Novi Zeland Norveška Pakistan Panama Paragvaj Peru Salvador Saudijska Arabija Sirija SAD purica Urugvaj Francuska Filipini Dominion Ceylon Čile Ekvador Etiopija Južnoafrička unija
Jezici engleski , japanski , francuski , španjolski
Logo Wikimedia Commons Medijske datoteke na Wikimedia Commons
Logotip Wikiizvora Tekst u Wikiizvoru

Mirovni ugovor u San Franciscu je sporazum između neke od zemalja antihitlerovske koalicije i Japana. Potpisan je u San Franciscu 8. rujna 1951. [1] . Ugovorom je okončano ratno stanje između saveznika potpisnica i Japana, uspostavljena procedura isplate odštete saveznicima i odštete zemljama pogođenim japanskom agresijom. Predstavnici Sovjetskog Saveza, Čehoslovačke i Poljske, koji su sudjelovali na konferenciji, odbili su je potpisati. Šef sovjetske delegacije, prvi zamjenik ministra vanjskih poslova SSSR-a A. A. Gromyko smatrao je sporazum separatnim mirom i naglasio da predstavnici NR Kine nisu pozvani na konferenciju, a tekst ugovora ne sadrži teritorijalna prava Kine na Tajvan , otočje Pescadores i Paracel , kao i suverenitet SSSR-a nad Južnim Sahalinom i Kurilskim otocima [2] .

Tijekom rasprave o Ugovoru u Senatu SAD-a usvojena je jednostrana rezolucija koja je sadržavala klauzulu da odredbe Ugovora ne bi značile priznanje SSSR-u bilo kakvih prava ili zahtjeva na teritoriju koji pripada Japanu 7. prosinca 1941. što bi oštetilo prava i pravne temelje Japana.na tim teritorijima, kao i neće priznati nikakve odredbe u korist SSSR-a u odnosu na Japan, sadržane u Jaltinskom sporazumu [3] [4] .

Prema uvjetima Mirovnog ugovora iz San Francisca, Japan je priznao gubitak suvereniteta nad Tajvanom i Pescadores, Paracelskim otocima i otocima Spratly, nad Korejom, odrekao se „svih prava, pravnih osnova i zahtjeva na Kurilsko otočje i taj dio otoka Sahalina i njegovih susjednih otoka, suverenitet nad kojim je Japan stekao prema Ugovoru iz Portsmoutha od 5. rujna 1905.“ [1] .

Bilješke (uredi)

Linkovi