Medvjeđi šah

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Početni položaj oblika. Medvjedi se nalaze sa strane kraljeva i kraljica

Medvjeđi šah [1] [2] ) je verzija šaha od stotinu stanica , koju je predložio Mihail Sosnovsky 1985. u Kalinjinu [3] [4] .

Priča

Mikhail Sosnovsky je 1985. godine stvorio varijantu šaha s novom "medvjeđom" figurom. U vilinskom šahu ova figura je poznata kao Vjeverica. U Tveru su postojala dva kluba koja su radila na ovoj verziji stoćelijskog šaha: u Domu kulture graditelja i u Domu kulture Poligrafske tvornice [4] [5] . Jedna od najpoznatijih publikacija je članak u samizdat biltenu "Informacijski bilten prijatelja klubova "Kipergan" i "6 lica" (str. 56-57, broj 2, 1990., sastavio Yuri Tarannikov), koji je pretisak članka iz novina "Tekstilni radnik" Kalinjinske predionice i tkalačke tvornice po Vagžanovu [4] . U SSSR-u je postojao veliki broj publikacija o ovoj vrsti šaha, a glavna distribucija "medvjeđeg šaha" dobivena je u središnjoj Rusiji [2] .

Pravila igre

Koristi se stoćelijska ploča. Kao iu ortodoksnom šahu , arapski brojevi se koriste za označavanje kontura, a slova latinske abecede (a, b, c, d, e, f, g, h, i, j) koriste se za vertikale. Polje a1 je crno. Uz uobičajene šahovske figure (kralj, dama, top, biskup, vitez i pijun), u igru ​​je uvedena i nova figura pod nazivom "medvjed". Ovaj komad se nalazi na poljima d1, g1 (za bijele) i d10, g10 (za crne), odnosno uz kralja i damu. Medvjed zna preskočiti svoje i tuđe komade. Ova figura pomiče dva polja okomito, vodoravno i dijagonalno, kao i vitez. U prvom potezu, pijuni mogu pomaknuti jedno, dva ili tri polja prema izboru igrača. Za rokade, kralj pomiče dva polja u lijevu ili desnu stranu, a odgovarajući top se pomiče preko kralja. Sva ostala pravila (uvjeti rokada, hvatanje pješaka na prolazu, promicanje pješaka itd.) ostaju ista kao u ortodoksnom šahu [1] [3] [4] .

Bilješke (uredi)

  1. 1 2 O medvjeđem šahu na chessvariants.com.
  2. 1 2 Poglavlje 15, Novi komadi (2): Komadi s ograničenim rasponom (stranice 128-137) iz The Classified Encyclopedia of Chess Variants (DB Pritchard, ISBN 978-0-9555168-0-1 , 2007.).
  3. 1 2 "Medvjeđi šah može pomaknuti Tversku kozu" - članak u Komsomolskaya Pravda u Tveru
  4. 1 2 3 4 Šah i mat, skeptici: zapadni šahisti cijenili su nadogradnju Tvera - članak u Moskovsky Komsomolets
  5. "Žele oživjeti jedinstveni" medvjeđi šah "u Tveru" - članak u Karavanu. Pravedan

Linkovi